Mire jó a babaúszás?

A babáknak a babaúszás már az anyukájuk hasában kezdetét veszi a 9 hónappal, amit a magzatvízben töltenek. A vízzel történő érintkezés minden babában felidézi ezt az időszakot, és a medencében szüleik kezében újra ezt élik át, a víz és a szülők nyújtotta biztonságot. Minél hamarabb kezdünk egy babával babaúszásra járni, annál élénkebb lesz benne ez az emlék, éppen ezért már 3 hónapos kortól el lehet kezdeni a foglalkozást, amint a köldök csonk teljesen begyógyult, illetve az első kötelező oltások után, mert minden baba szervezete másképp reagál rájuk.

Bővebb információt szeretne a babaúszásról? Keressen minket elérhetőségeinken!

Életük első 3 hónapjában az immunrendszerük még fejletlen, de ezt követően elkezdhető a babaúszás. A csecsemők csupán 6-7 hónapos korukig rendelkeznek azzal a bizonyos búvárreflexszel, ami meggátolja, hogy a légutakba víz kerüljön. Ahogy a baba arcát víz éri, automatikusan elkezdi orrán kifelé fújni a levegőt, száját és a gégét fedő porcot pedig bezárja. Tehát érdemes a babaúszást még ez idő előtt elkezdeni, így a csecsemő ezen ösztönös reflexét könnyedén tudjuk majd tudatossá alakítani.

A szinte súlytalan állapotban könnyen fejlődik a baba egyensúlyérzéke. Mivel a csecsemő a fejlődésének ezen szakaszában a szárazföldön még nem képes jól mozogni, ezért a víz egy ideális közeg számára.Tapasztalat, hogy a babaúszásra járó babák szervezete jobban ellenáll a gyakori gyermekbetegségekkel szemben, és a bizonyos életkorokhoz kötött mozgásokat hamarabb, biztosabban sajátítják el.

A szinte súlytalan állapotban könnyen fejlődik a baba egyensúlyérzéke. Mivel a csöppség a fejlődésének ezen szakaszában a szárazföldön még nem képes jól mozogni, ezért a víz egy ideális közeg számára.Tapasztalat, hogy a babaúszásra járó babák szervezete jobban ellenáll a gyakori gyermekbetegségekkel szemben, és a bizonyos életkorokhoz kötött mozgásokat hamarabb, biztosabban sajátítják el.

Fejlődik a képességük tanulás, mozgás terén, értelmi fejlettségük és szocializációs készségük az úszások során. Tapasztalattal bír számukra, mikor egy csoportba bekerülnek. Könnyedebb lesz a későbbiek során a kapcsolattartás más gyerekekkel, a közösségekbe való beilleszkedés. A babaúszás erre is kiválóan alkalmas, hisz 5-7 vele egykorú babával találkozik hétről hétre. 

A babaúszás erősíti az izmokat, ízületeket, elősegíti a koordináció fejlődését, és edzi a légzőrendszert, illetve a keringést.A vízi foglalkozás segítségével megelőzhetjük a tartáshibák kialakulását, amely ma már sajnos egyre több gyermeknél kialakul. Ráadásul a megfelelő szülő - gyerek kapcsolatot is elmélyíthetjük, erősíthetjük. A babaúszásra járó babák sokkal kiegyensúlyozottabbak a mindennapokban, megedződnek, ellenállóbbá válnak a fertőzésekkel szemben.

A „ babaúszás” kifejezés nem azt jelenti, hogy úszni tanítjuk a babákat, hanem, hogy a vízi közeghez szoktatjuk, játékos formában tanítjuk, fejlesszük. (2-3 éves kora után kezdődik el az a fajta vízben történő szabad mozgás, amit majd felvált a tényleges úszás.)

A babaúszás pozitív hatásai

babaúszás során a vízi közegben történő mozgás számos pozitív hatást gyakorol a kicsik szervezetére és képességeikre, melynek következtében napjainkban egyre népszerűbb a foglalkozás:

 • A vízi közegben történő mozgás következtében erősödik a tüdő és a tudatos légzésszabályzás képessége, az egyensúlyérzék fokozatosan fejlődik, valamint fokozza a vérkeringést és segíti az izomrendszer erősödését.
 • Erősödik az immunrendszer.
 • A mozgásformának köszönhetően a későbbi mozgásszervi panaszok és rendellenességek elkerülhetőek, az izmok erősödésével egészséges tartás alakulhat ki később és nő az erőnlét.
 • babaúszás az idegrendszer fejlődéséhez is hozzájárul, például memóriafejlesztés, figyelem, problémamegoldó készség, beszédfejlesztés és értés, a tudatos tanulás.
 • Fejlődnek az érzékszervek.
 • A szociális kapcsolatok erősödhetnek, például a szülőkkel.
 • babaúszás segíti a pszichés fejlődést és későbbi problémák kezelését
 • Egyéb pozitív hatások

Gondoskodjon gyermeke egészségéről és optimális fejlődéséről, miközben élmény dús pillanatokkal alakíthat ki szoros kapcsolatot babájával! Tekintse meg weboldalunk további információit a babaúszással kapcsolatban, valamint keressen minket bizalommal elérhetőségeinken és mindenben készséggel állunk rendelkezésére!

Hírek
 • Aug. 1-15-ig zárva

  Az uszoda augusztus 1-15-ig zárva tart. Nyitás augusztus 16. hétfő. 

  Bővebben

 • Május 10-én újra nyit az uszi!

  Május 10-én újra nyitunk! A jogszabály szerint védettségi kártyával rendelkező szülő hozhatja gyermekét a foglalkozásokra.

  Bővebben

 • Aquafitnesz

  Aquafitnesz minden hétköznap! Időseknek, fiataloknak egyaránt. Kortól, nemtől függetlenül Túlsúlyosaknak Gerincproblémásoknak Izületi problémákban szenvedőknek Javítja a testtartást Zsírégető Jelentkezni elérhetőségeinken lehet.

  Bővebben

Rólunk írták

Amikor úton vagyunk az uszi felé, a gyerkőc egyre boldogabb és alig várja, hogy úszhasson, és persze a matrica sem utolsó :)

Szuper jól érezzük magunkat minden órán! Tisztaság, jó hangulat és családias légkör! Beni imádja a vizet, az úszást!

Barátságos, nagyon bababarát környezet, szuper órák, tökéletes tisztaság!

Nagyon szeretjük a Kisfóka uszit! Kisfiúnk igazi kis Búvár Benő lett mióta járunk! :)

Ígényes környezet, magas színvonalú oktatás! Testi-lelki feltöltődés anyának is, babának is!