Otthoni előkészületek

A köldök gyógyulása után már bátran fürdethető a pici a nagy kádban, ott érdemes pocakjánál, illetve hátánál alátámasztva lebegő mozgásokat végezni, hisz a baba számára a víz a megnyugtató anyaméh érzetét kelti. Napról napra érdemes a víz hőmérsékletét néhány tized fokkal csökkenteni, hogy hozzászokjon a kissé hűvösebb vízhez, hisz uszodánkban a víz 32-33 C-os. 

A fürdetés végén fogj egy pohár testmeleg vizet, és óvatosan csorgasd végig a baba arcán, és megfigyelhető, hogy amint víz éri a kicsi szemét, azt becsukja, majd néhány pillanat múlva kinyitja, lélegzetét visszatartja mindaddig, míg érzi a víz csordogálását az arcán. Ez a búvárreflex.


Fontos a rendszeresség. Ha elkezdtük a babaúszás tanfolyamot, érdemes heti egy alkalommal elmenni. 

Szükségünk lesz a szokásos fürdő-felszerelésre: papucsra, törölközőre, fürdőruhára. A babának vigyünk úszópelenkát (legalább kettőt, hogy cserélni tudjuk), úszónadrágot, úszósapkát, törölközőt, és enni-innivalót, mert a lubickolás után azonnal éhes lesz. 

Ha csemeténket egy kicsit kényeztetni szeretnénk 

 

 

A babamasszázs kellékei, előkészületek

  • A szobát kellemes hőfokúra melegítsük elő, hisz a baba ruha nélkül lesz a masszázs ideje alatt. Az éppen masszírozandó testrészt hagyjuk szabadon, a baba többi testrészét takarjuk le puha meleg törölközővel.
  • Készítsük elő a pelenkázólapot, vagy egy törölközővel letakart ágyfelületet.
  • Legyen kéznél tiszta pelenka és babaruha a masszírozás végére.
  • A masszírozáshoz használjunk olajat, így nem sérül meg a pici bőre, és a mozdulatok is könnyebbé válnak. Érdemes alaposan megválasztani a babaolajat, hogy az minden káros anyagtól mentes legyen.
  • Az olajat először a tenyerünkön oszlassuk el, majd csak utána vigyük fel a baba bőrére, hogy testhőmérsékletű legyen. Mivel minden baba más és más, így különböző módon reagálhatnak erre a fajta érintésre. Van, akinek már az első alkalom is kellemes élmény, míg más babák inkább elutasítják érintésünket. Figyeljünk oda a baba reakciójára, hisz a Ő jelzi, hogy mi az ami jól esik neki. Ha éppen egy feszült nap után vagyunk, és ez érződik hangulatunkon, akkor halasszuk el a masszázst, hisz a baba érzi és átveszi hangulatunkat. A legfontosabb, hogy mindig nyugodt, csendes és a pici számára jól ismert környezetben végezzük a masszázst. Legyünk mi is kiegyensúlyozottak.

Lábmasszázs

Először az egyik, majd a másik lábon végezzük el a masszázsmozdulatokat. Dörzsöljük bele az olajat a bőrbe, majd körkörös mozgást végezve hüvelykujjunkkal szépen lassan haladjunk a csípőtől a bokáig. Ezután simítsunk át a talpra, és szintén körkörös mozdulatokat alkalmazzunk. Ujjunkat óvatosan húzzuk a lábujjak végéig. Ezután következhet a másik láb.

A pocak masszírozása

Ezen a területen legyünk óvatosak. Csak gyengéden masszírozzunk, ne nyomjuk meg a pici hasát. Oszlassunk el kezünkben előre megmelegített olajat a baba hasán egészen a pelenka vonaláig. Tenyerünket fektessük rá a pocakra, és ujjainkkal köldöktől kifelé körkörösen haladva simítsuk át a babát. Végezetül ujjainkkal felfelé majd lefelé simító mozgásokat végzünk nyaktól egészen a pelenka vonaláig. Ez a mozdulatsor segíti a baba emésztését is.

Hátmasszás

A baba hátának masszírozásakor először az egyik, majd a másik oldalt masszírozzuk. Fontos, hogy csak az izmos, húsos részeket masszírozzuk, a csontokat,
 

gerincet mindig hagyjuk ki, arra soha ne gyakoroljunk nyomást. Haladjunk ujjbegyeinkkel a már megszokott körkörös mozdulatokkal fentről lefelé előbb az egyik, majd a másik oldalon. 


A babamasszázs könnyen elsajátítható, kellemes kikapcsolódást jelent mind a baba, mind a szülő számára, és a kettejük között lévő kötelék is szorosabbra fűzhető. Masszázs közben meséljünk gyermekünknek, vagy csak lágyan beszéljünk hozzá.

Babatorna:

Babánk 6 hetes korától elkezdhetjük a tornáztatást, de csak ha a baba csípő- és karizületei egészségesek. Fontos, hogy ne erőltessünk semmilyen mozdulatot.

  • A baba csuklóját fogva tárjuk szét a karjait, majd ezután keresztezzük a mellkasán. Ez a mozdulatsor az ölelés  Előbb az egyik, majd a másik karja legyen felül.

 

  • Ugyanezt a mozdulatsort csináljuk a lábakkal is. Tárjuk szét, majd össze a lábakat.
  • Keresztezzük a kart és a lábat: fogjuk meg egyik kezünkkel a bal csuklóját, a másik kezünkkel a jobb lábát a bokánál. Ezután közelítsük őket egymás felé úgy, hogy a test középpontjánál találkozzanak. Végezzük el fordítva is, hogy a jobb kezet keresztezzük a bal lábbal.
  • A baba két lábát megfogva széttárjuk, majd behajlítjuk, és lábkörzést végzünk. 

 

Végül vegyük a karjainkba és öleljük magunkhoz! 

Hírek

Rólunk írták

Amikor úton vagyunk az uszi felé, a gyerkőc egyre boldogabb és alig várja, hogy úszhasson, és persze a matrica sem utolsó :)

Szuper jól érezzük magunkat minden órán! Tisztaság, jó hangulat és családias légkör! Beni imádja a vizet, az úszást!

Barátságos, nagyon bababarát környezet, szuper órák, tökéletes tisztaság!

Nagyon szeretjük a Kisfóka uszit! Kisfiúnk igazi kis Búvár Benő lett mióta járunk! :)

Ígényes környezet, magas színvonalú oktatás! Testi-lelki feltöltődés anyának is, babának is!