Finn szauna

Mivel a finn szaunának a felfűtési ideje 1-1,5 óra, ezért előzetes bejelentkezés szükséges! 

A finn szaunát akár egymást követő 2–3 alkalommal is használhatjuk. Alkalmanként 10–15 percre, majd iktassunk közbe néhány perc szünetet. 

A finn szaunában a szaunakályha a levegőt melegíti fel 70–100°C-ra. Itt a magas hőmérséklettől izzadunk. 

Ajánlatos zuhanyozással kezdenünk a szaunázást, hogy eltávolítsuk bőrünkről a szennyeződést (izzadság, krém, dezodornyomok)., majd ezt egy alapos törölközés kövesse, hisz a test felszínén levő víz akadályozza az újabb izzadást, és párolgást.70-90°C–ra fűtjük fel a szaunát, de vannak akik az akár 130°C-t is élvezik. 

A kövekre locsolt vízből fejlődő forró gőz hatására melegebbnek érezzük a levegőt, miközben az ugyanolyan. Így a hőmérsékletérzetet növelhetjük, így kezdünk el izzadni.
Ha már túl melegnek érezzük a levegőt, akkor érdemes kimenni, és lehűteni magunkat, majd folytatható a szaunázás.

Szauna
Finn szauna

Amire figyelni kell

 • Ha beteg, szakorvos engedélye nélkül ne használja a szaunát öngyógyításra!
 • Ásványvíz fogyasztása javasolt a szaunázás előtt és után, mert a szaunázás során elvesztett folyadékmennyiséget minden esetben pótolni kell!
 • Ha Ön orvos által felírt gyógyszert szed, kérdezze meg orvosát a szaunázással kapcsolatban, mert a megnövekedő testhőmérséklet, és az infrahullámok módosíthatják egyses gyógyszerek hatását. Egyes gyógyszerek rontják a szervezet hő elvezető és feldolgozó képességét.
 • gyerekek testhőmérséklete gyorsabban emelkedik, mint a felnőtteké. Ezért ajánlott a gyermekorvos tanácsát kikérni a szauna használatával kapcsolatban.
 • Idős korban viszont a szervezet hőkezelő képessége az évek múlásával csökken. Ez főleg a keringési rendszer és a verítékmirigyek tevékenységének gyengülése miatt következik be.
 • Menstruáció: Azszaunázás ez időszak alatt ideiglenesen megerősítheti a menstruációt.

Akiknek nem ajánljuk

 • Keringési rendszer betegségei (magas- vagy alacsony vérnyomás, szívelégtelenség, érrendszeri megbetegedés stb) esetén óvatosnak kell lennie. A hosszan tartó hőhatás megnöveli a vérkeringési sebességét, ez leginkább a szívverések számának növekedését jelenti. Ilyenkor 30 szívverés/perccel is megugorhat minden egy fokos testhőmérséklet emelkedéskor.
 • Alkoholos befolyásoltság alatt, illetve a másnaposság esetén is tilos a szaunázás, hisz az alkohol megnöveli a szívverést, amit a szaunázás még tovább fokoz. Alkohol hatása alatt nem érzékeljük, ha a megnövekedett hőmérséklet negatív hatással van ránk, csökken az ítélőképességünk. Tehát nem tanácsos a másnaposságot „kiizzadni”.
 • Lecsökkent izzadási képesség: A központi idegrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a Parkinson kór azok a betegségek, melyek megváltozott izzadási képességgel járnak együtt.
 • vérzékenységben szenvedőknek ajánlatos kerülniük az szauna használatát.
 • Lázas állapot esetén sem tanácsolt semmilyen szauna használata.
 • Terhesség esetén tanácsos orvosuk véleményét kérniük a szauna használata előtt, mert a magasabb testhőmérséklet káros hatással lehet a magzatra.
 • A közelmúltban szerzett ízületi sérüléssel nem javasolt a szaunázás, mert a komolyabb sérülésekre veszélyes lehet a hőhatás.
 • Implantátumok visszaverik az infra hullámokat, ezáltal azok nem melegednek fel az infraszaunázás hatására, de mindazonáltal tanácsos a kezelőorvos engedélyét kérni infraszauna használata előtt. Ha fájdalmat érez az implantátum közelében, ne használja az infraszaunát! A beültetett szilikont, vagy szilikon alapú fül/orr protézist viszont felmelegítik az infrasugarak, de mivel a szilikon 200 fok felett kezd olvadni, feltehetően nem káros rá a szaunázás. Mint mindig, most is tanácsos az orvos, illetve a gyártó véleményét kikérni.

ELÉRHETŐSÉG

KERESS MINKET!

Címünk

2142 Nagytarcsa,
Liszt Ferenc utca 6.

Mobil

+36 20/506-2345
Recepció

Email

kisfokauszi@gmail.com