GYIK

Mikortól lehet elkezdeni a babaúszást?

3 hónapos kortól, de a 3 hós oltást meg kell várni.

Mit kell magunkkal hozni?

 • Úszópelenkát (ami bármelyik drogériában beszerezhető).
 • 3 rétegű úszónadrágot (nálunk megvásárolható).
 • Úszósapkát (nálunk megvásárolható)
 • Törölközőt a babának. Saját részre papucsot, fürdőruhát, törölközőt.

Mit kell tenni?

 • Az első alkalommal mindent megmutatunk
 • Bármikor be lehet jönni megnézni a helyet, és bármi kérdés merül fel telefonon vagy személyesen szívesen válaszolunk.

Milyen gyakran lehet úszni?

6 hónapos korig hetente csak 1x javasolt, hogy a mozgásfejlődés ütemét ne gyorsítsuk fel, kivéve, ha orvos javasolja, amikor mozgásfejlődés lemaradást tapasztal.

6 hónapos kor után hetente 1x, de a többszöri úszás sem hátrány, sőt!!

Állandó csoportok vannak? Hány baba van egy csoportban?

Rendszeresen járó babáink, gyerekeink természetesen állandó csoportokba kerülnek. Aki viszont csak alkalmanként látogatná az órákat, számukra külön csoportot alakítunk ki a hét minden úszós napján. • Kis létszámmal, 5-7 fős csoportokkal foglalkozunk egyszerre. Ekkor az egyik szülő is a medencében tartózkodik.

Mit tehetünk, ha a baba bukik, bekakil?

 • Próbáljuk meg az úszás előtt 1 órával már nem etetni a babát.
 • Bukás esetén kezünkkel, vagy papírzsepivel orvosolhatjuk a problémát. Vízforgató rendszerünk hamar kiszűri a bukás nyomait.
 • Ha a baba bekakil, jöjjünk ki a vízből, tegyük tisztába, (az úszópelus és úszónadrág felfogja a nagydolgot) és már folytatható is az óra. Minden esetben jelezzük az oktatónak!

Mit tegyünk, ha sír?

 • Vonuljunk el vele az egyik sarokba, és próbáljuk meg megnyugtatni őt.
 • Igyekszünk rájönni a sírás okára, és ezután megpróbáljuk orvosolni azt.
 • Lehet, hogy csak nyűgösebb napja van a babának (éhes,álmos,fogzik,front van stb.)semmi gond, majd a következő alkalommal már nyugodtabb lesz.
 • Első alkalmakkor gyakran előfordul, hogy sírnak, hiszen új hely, nagyobb víz, zajosabb környezet az otthonihoz képest. Ne ijedjünk meg, néhány alkalom után a sírosabb babák is nagyon fogják élvezni a foglalkozást!

Mennyi ideig tart egy foglalkozás?

 • Egy foglalkozás 45 perc.
 • Az óra babatalálkozóval kezdődik, majd vízbe merülés után 30 perc az óra, és a végén 10-15 perc önfeledt játék zárja az órát.

Testvérek együtt vagy külön ússzanak?

Azt ajánljuk, hogy mindegyikőjük a saját korcsoportjával ússzon, hisz minden korcsoportnak mások a feladatai.

A fertőzésveszélyről….

Medencénkben adalékkal dúsított klóros vízfertőtlenítő és UV fényes rendszer van, és természetesen a víz és környezet higiéniájára kiemelt figyelmet fordítunk, de előfordulhatnak fertőzések, de nem nagyobb az esély rá, mint mikor a család kimozdul otthonról.

Hőmérséklet

 • A vízhőmérséklet az otthoni fürdővíznél hűvösebb, 32-33ºC.
 • A levegő hőmérséklete 26-28 ºC

Hányan mehetnek be a babával?

Az egyik szülő tartózkodhat a vízben a babával, a medence mérete 6-7 gyerek, és az egyik szülő kényelmes úszására alkalmas.

Be kell-e jelentkezni a babaúszás órára?

IGEN, telefonon, e-mailen, vagy személyesen be kell jelentkezni.

Mi is az a babaúszás?

A babáknak a babaúszás már az anyukájuk hasában kezdetét veszi a 9 hónappal, amit a magzatvízben töltenek. A vízzel történő érintkezés minden babában felidézi ezt az időszakot és a medencében szüleik kezében újra ezt élik át, a víz és a szülők nyújtotta biztonságot. Minél hamarabb kezdünk egy babával babaúszásra járni, annál élénkebb lesz benne ez az emlék.

Mi az a búvárreflex?

A csecsemők csupán 6-7 hónapos korukig rendelkeznek azzal a bizonyos búvárreflexszel, ami meggátolja, hogy a légutakba víz kerüljön. Ahogy a baba arcát víz éri, automatikusan elkezdi orrán kifelé fújni a levegőt, száját és a gégét fedő porcot pedig bezárja. Tehát érdemes a foglalkozást még ez idő előtt elkezdeni, így a csecsemő ezen ösztönös reflexét könnyedén tudjuk majd tudatossá alakítani.

Miért is jó a babaúszás

A szinte súlytalan állapotban könnyen fejlődik a baba egyensúlyérzéke. Mivel a csöppség a fejlődésének ezen szakaszában a szárazföldön még nem képes jól mozogni, ezért a víz egy ideális közeg számára. Tapasztalat, hogy a babaúszásra járó babák szervezete jobban ellenáll a gyakori gyermekbetegségekkel szemben, és a bizonyos életkorokhoz kötött mozgásokat hamarabb, biztosabban sajátítják el.

Fejlődik a képességük tanulás, mozgás terén, értelmi fejlettségük és szocializációs készségük a foglalkozások során. Tapasztalattal bír számukra, mikor egy csoportba bekerülnek. Könnyedebb lesz a későbbiek során a kapcsolattartás más gyermekekkel, a közösségekbe való beilleszkedés. A babaúszás erre is kiválóan alkalmas, hisz 5-7 vele egykorú babával találkozik hétről hétre.

babaúszás erősíti az izmokat, ízületeket, elősegíti a koordináció fejlődését, és edzi a légző rendszert, illetve a keringést. A vízi foglalkozás segítségével megelőzhetjük a tartáshibák kialakulását, amely ma már sajnos egyre több gyereknél kialakul. Ráadásul a megfelelő szülő-gyerek kapcsolatot is elmélyíthetjük, erősíthetjük. A babaúszásra járó babák sokkal kiegyensúlyozottabbak a mindennapokban, megedződnek, ellenállóbbá válnak a fertőzésekkel szemben.

Mi történik, ha úgy kezdjük el a babaúszást, hogy már nincs búvárreflexe a babámnak?

Ők is ugyanolyan ügyesek lehetnek, mint azok a társaik akik még rendelkeztek a búvárreflexszel. A különbség csupán annyi, hogy náluk meg kell várni, míg önmaguktól döntenek úgy, hogy a víz alá merülnek. Náluk sem szabad semmit erőltetni, de ha látják társaikat a víz alatt, és érdekli őket a víz alatti játékok, hamar bátorságot gyűjtenek a víz alatti merüléshez.

ELÉRHETŐSÉG

KERESS MINKET!

Címünk

2142 Nagytarcsa,
Liszt Ferenc utca 6.

Mobil

+36 20/506-2345
Recepció

Email

kisfokauszi@gmail.com